Aspecte de care trebuie sa ții cont atunci când cumperi cauciucuri pentru mașina ta
Cauciucurile reprezintă o componentă esențială, nu atât pentru mașina cat mai ales pentru siguranța celor din mașina si a celorlalți participanți la trafic, iar anvelopele neconforme constituie o sursă majoră de pericol pe șosele.
Anvelopele sunt singurele componente care te țin in contact pe șosea, astfel, ele sunt întrebuințate inclusiv la frânare, la rularea pe carosabil umed sau înghețat, dar si la curbe. De aceea achiziționarea lor n-ar trebui neglijată și ar trebui sa aplecați asupra acestui subiect.
Un alt lucru extrem de important este ca anvelopele de pe același ax, să fie identice, atât ca model, an de fabricațîe cât și ca uzură.
Ce dimensiune de anvelope am nevoie la mașina mea ?
Dimensiunea anvelopelor o găsești înscrisă chiar pe lateralul anvelopei, si este de forma „195 / 65 / R15”. Atenție, pentru fiecare mașină sunt omologate doar anumite dimensiuni ale anvelopei, astfel este necesar să vă uitați în Cartea de Identitate a Vehiculului, unde vei găsi marimile de anvelope, omologate, pentru mașina ta.
În cazul în care jantele sunt R15, de exemplu, nu vei putea pune anvelope cu diametru diferit, R14 sau R16.
Trebuie să țineți cont că, cu cât anvelopele au dimensiuni mai mari, cu atat sunt mai performante, deoarece suprafata de contact cu asfaltul crește.
back to menu ↑Care-i treaba cu indicele de viteză ?
Indicele de viteză este reprezentat de litera de dupa dimensiunea anvelopei și reprezintă viteza maximă admisă de respectiva anvelopă.
Pentru autoturisme, ele merg de la T la Y, adica de la maxim 190 kmh/h la maxim 300 km/h. Ce trebuie să reții este că acești indici sunt proporționali și cu dimensiunea anvelopei, astfel încât o mașină puternică care are nevoie de anvelope mari, nu va avea probleme de aderență.
back to menu ↑Ce clasă de eficiență (A B C.. F) să aleg ?
Începând cu 2012 Uniunea Europeana a introdus un sistem de etichetare a anvelopelor pentru a ajuta cumparatorii sa aleaga cele mai bune anvelope in termeni de consum de combustibil, aderența pe carosabil umed și zgomot. Anvelopele pentru mașini si autoutilitare mici trebuie sa aiba astfel de etichetetgo pe care sunt înscrise informatiile produsului.
Se estimeaza ca anvelopele eficiente din punct de vedere al consumului, ar putea economisi 6,6 milioane de tone de combustibil până în 2020 și ar putea scadea emisiile de dioxid de carbon (CO2) cu pana la 4 milioane de tone pe an.
Etichetele vor clasifica performanța anvelopei de a frâna pe drum umed, anvelopele performante putand reduce distanța de frânare cu metrii buni.
În prezent, cea mai bună clasa de eficiență este A, atât pentru consumul de carburant, cât și pentru aderență.
Trebuie să țineți cont ca în cadrul aceluiași model (ex. Continental PremiumContact) eficiența anvelopei va diferi de la dimensiune la dimensiune, deci chiar daca pe R15 respectivul model are anumite performanțe, pe R14 sau R16 ele vor fi diferite.
back to menu ↑
Cele mai bune branduri de anvelope
Există o serie de firme cu tradiție și experiență în producerea anvelopelor, dar chiar și ele se împart în câteva categorii, în funcție de preț dar și performanță. Voi enumera clasele si brandurile cele mai populare din fiecare clasă:
Anvelope premium: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli.
Mid-range: Barum, BFGoodrich, Falken, Firestone, Fulda, Hankook, Kumho, Lassa, Nexen, Nokian, Toyo, Uniroyal, Vredestein
Economice: Apollo, Dayton, Debica, Sava, Rike, Kleber, Tigar
De buget: Nordexx, Platin, Rapid, Admiral, Sailun, Taurus,Westlake
Dintre acestea, vă recomand sa cumparați anvelope cel puțin din Mid-Range, diferența de cost nu e foarte mare, dar pentru siguranța noastră nu putem face compromisuri.
În cadrul siteului TyreReviews.co.uk poți găsi teste mai detaliate cu anvelope, dar în cazul în care nu găsești un comparativ între modelele alese de tine, singura comparație obiectivă o poți face doar dupa clasele de eficiență înscrise pe etichetă.
back to menu ↑Anvelope de vară, iarnă și all-season
Cauciucul îsi schimbă proprietățile în funcție de temperatură, astfel anvelopele de vară sunt fabricate dintr-un cauciuc care își păstreaza proprietățile pana la o temperatură de 5 grade celsius, o temperatura mai mică ducând la intărirea cauciucului si scaderea aderenței. Recomandarea producătorilor este ca anvelopele de vară să fie schimbate atunci cand profilul are adancimea de maxim 3mm, pe când legislația este foarte permisivă și permite utilizarea anvelopelor până la un profil de 1,6mm
Anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc a cărui temperatura optimă de utilizare e între -30 și 5 grade celsius, iar la temperaturi mai mari ele vor fi prea moi, ceea ce va duce la scăderea performanței si uzura prematură. Producătorii recomandă schimbarea anvelopelor de iarna când profilul acestora scade sub 5mm, deoarece proprietățile de aderență pe zapada vor fi cu mult diminuate.
Anvelopele all-season sunt fabricate dintr-un mix de cauciuc, între cel de iarnă și cel de vară, care se comportă onorabil pe toată plaja de temperaturi ce se regăsesc în țările europene. Din păcate tehnologia nu a avansat atat de mult încât anvelopele all-season sa aiba performanțe similare cu anvelopele de vară/iarnă, așa că dacă trecerea pe la vulcanizare de 2 ori pe an, nu e un efort mare, vă recomand sa evitați anvelopele all-season.
Recomandările din partea noastră:
Cauciucuri de vară
Anvelopa vara Continental PremiumContact 5, 175/65R14 82T
Anvelopa iarnă Continental Wintercontact Ts 860 175/65R14 82T
Anvelopa Vara Continental Conti Premium Contact 5 185/65 R15 88T
Anvelopa Iarna Nokian Wr D4 185/65R15 88T
R16
Vară https://www.emag.ro/anvelopa-vara-dunlop-sport-bluresponse-205-55r16-91v-3188649819256/pd/DTYL93BBM/
Iarnă https://www.emag.ro/anvelopa-iarna-nokian-wr-d4-205-55r16-91t-ec27023/pd/D2RN63BBM/
Iarnă https://www.emag.ro/anvelopa-nokian-wr-d4-225-45r17-91h-iarna-h5373329/pd/D8VL82BBM/