Cum să alegi cea mai bună baterie auto

Aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi o baterie auto

Bateria auto este o componentă esențială a mașinii tale. În lipsa ei, nu vei putea porni mașina decat daca primești curent, sau daca o împingi (daca ai noroc). De aceea e de preferat să acordam atenție acestui aspect si să alegem cea mi buna baterie auto. Printre cele mai bune baterii auto se enumeră Moll, Varta, Tudor, Caranda sau Exide. De asemenea, înainte sa cumperi o baterie auto, ar trebui sa știi, pe lângă tipul de combustibil, și mărimea motorului, sau mai exact cilindreea dar și daca este dotat cu sistem Start/Stop. În funcție de acestea ar trebui sa te decizi asupra unei baterii auto care îți satisface nevoile.

Cum funcționează o baterie auto ?

Bateria acumulează energia pe care o primește si este normală descărcarea bateriei auto în cazul nefolosirii bateriei (deci si a autoturismului) pe perioade lungi, dar si in cazul folosirii in condiții de funcționare necorespunzătoare de genul: temperaturi extreme, consumatori permanenți, neîncărcarea bateriei din cauza drumurilor scurte, sau nefuncționarea corespunzătoare a  alternatorului care incarcă bateria.

În cazul în care un acumulator este incărcat complet, el poate îngheța la -60 °C, pe când unul incărcat 50% poate îngheța la -10°C.  În mod normal, un accumulator incărcat la 30% ar trebui sa va porneasca mașina.

De obicei bateriile noi vin cu 2 ani garanție si verificarea obligatorie (pentru păstrarea garanției) dar gratuită, la fiecare 6 luni.

Perioada medie de viață a unei baterii este undeva la 5 ani, dar aceasta poate varia in funcție de utilizarea mașinii si numarul de porniri.

Cel fel de baterie auto sa cumpar pentru masina mea ?

Primul pas este de a cauta manualul mașinii pentru a cauta eventuale indicații pe care producătorul mașinii tale le-a dat. În general, bateria noua poate avea cu pana la 10% amperaj mai mare decât cea originala, fara a cauza probleme, însă e bine sa nici nu depășiți cu mult amperajul bateriei originale. Atenție însă, o baterie prea mica va fi suprasolicitata si se va strica repede.

Ca o recomandare, pentru mașinile diesel până în 2000cmc, este suficientă o baterie de 72-77Ah, iar pentru una pe benzina, 64-70Ah.

Unele branduri au configurator pe siteul propriu, tot ce trebuie sa faceti este sa dati datele masinii si veti primi o sugestie de baterie direct din partea producatorului bateriei auto.

Atenție! Daca aveți o mașina cu Start/Stop, va trebui sa cumparați o baterie auto cu specificația AGM, altfel bateria va fi suprasolicitată de porniri/opriri la semafor.

 

De unde sa cumpăr o baterie auto?

Sugestia mea este ca bateria sa fie cumpara de la un magazin online specializat sau de la un centru specializat pe baterii auto. Indiferent de alegere, orice vânzător ar trebui să poata să vă consilieze.

Totuși, daca nu sunteți convinși, recomand cumpărarea bateriei dintr-un magazin online, astfel încât sa puteti returna bateria în cazul în care nu va satisface. Termenul legal de retur este de 14 zile lucrătoare, iar vânzătorul este obligat sa va accepte returul, conform legii.

Unde se face montarea bateriei auto ?

Vă recomand ca montarea bateriei auto sa o faceți la un atelier specializat si autorizat RAR, pentru a păstra garanția bateriei și evitarea neplacerilor cauzate de montarea defectuoasă a bateriei auto.

Dacă totuși doriți să faceți aceasta operațiune acasă, trebuie sa tineti cont daca bateria ce o cumpărați încape fizic in locașul prevazut pentru aceasta și modul de fixare. Înainte sa demontați bateria recomand deconectarea tuturor consumatorilor din mașina (ex. Încărcător). La montare, recomand sa conectați mai întâi polul + (roșu) și apoi –(negru).

În cazul atelierelor specializate, se va face o testare la montarea bateriei auto pe masina, acestea au aparate de masura speciale care pot masura tensiunea si gradul de incărcare.

Cum să intrețin bateria auto și să-i prelungesc viața ?

Pe vremuri, părinții noștri aduceau iarna bateria în casă, pentru a nu îngheța peste noapte. În ziua de azi, nu mai este cazul. Tehnologia din baterii a evoluat, astfel încât, câteva nopți de îngheț n-ar trebui să fie o problemă pentru o baterie perfect funcțională.

Totuși, evită nepornirea mașinii pe perioade lungi de tipul 3-6 luni de zile, e de preferat ca de 2 ori pe lună sa o pornești. 10-15 minute de funcționare nu-ti vor face gaură în buget.

Evită drumurile scurte, mai ales iarna, mai ales in cazul mașinilor diesel. Bateria este destul de solicitată la pornirea motorului, iar daca mașina funcționeaza 5 minute de la pornire la destinație, nu apucă să se incarce corsepunzător.

Evită lăsarea consumatorilor porniți, făra ca motorul sa funcționeze. În cazul in care sistemul audio este pornit sau telefonul este lăsat la incărcat, acestea consuma din bateria mașinii, iar peste noapte, te poți trezi că nu-ți mai pornește mașina.

Verifică bateria periodic  – este de preferat ca tensiunea bateriei auto sa fie verificată, mai ales înaintea drumurilor lungi. Este de preferat ca tensiunea sa fie de minim 12,5v.

Menține bateria curată – este de preferat sa o stergi cu o carpa uscată sau o pensulă, mizeria in exces nu poate face bine.

74Ah – pentru diesel https://www.emag.ro/baterie-auto-varta-silver-74ah-574402075-e38-11394/pd/DGGQ1BBBM/

70Ah – Start/Stop https://www.emag.ro/baterie-auto-moll-start-stop-efb-70ah-82070/pd/DGPRBMBBM/

64Ah- https://www.emag.ro/baterie-auto-tudor-high-tech-64-ah-ta640/pd/D8T4RBBBM/

72Ah – https://www.emag.ro/acumulator-auto-exide-premium-72-ah-cod-ea722/pd/DDGXWBBBM/

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

X
- Enter Your Location -
- or -
Login/Register access is temporary disabled
Skip to toolbar