Ceasurile inteligente – necesitate sau moft ? Top cele mai bune smartwatchri
Așa cum probabil ai observat și tu, trăim într-o lume în care vrem, nu vrem avansăm în materie de tehnologie și gadgeturi care cred eu, ne fac viața mai ușoară și ne conectează la online. Dacă telefoanele și tabletele devin din ce în ce mai inteligente, de ce să nu o facă și ceasurile? Și până la urmă, doar nu putem sta cu telefonul în mână toată ziua, nu-i așa?
Ceasurile inteligente au apărut pe piață doar de câțiva ani, dar datorită funcțiilor sale au devenit rapid un gadget foarte căutat. Marii producători de smartwatch-uri sunt într-un progres continuu de îmbunătățire a sistemelor de operare, a bateriei și a aplicațiilor acestora.
De ce să vrei/cauți un smartwatch ieftin și bun?
Ceasurile inteligente sunt pentru telefoanele mobile, ceea ce a fost practic ceasul de mână pentru ceasul de buzunar acum mai bine de 100 de ani. Imaginează-ți cum trebuiau să se caute prin buzunar domnii pentru a lua în mână ceasul și cât de ușor le-a fost atunci când a venit moda ceasurilor de mână.
La fel e și în cazul de față, cu mențiunea că telefoanele mobile încă nu pot comuta toate funcțiile lor, ceasurilor inteligente. Însă probabil nu pentru mult timp de acum înainte. Dar chiar și așa, un ceas inteligent te ajută să verifici rapid notificările pe care le-ai primit, ca mai apoi să poți decide dacă merită să te scotocești în geantă după telefonul mobil.
Cel mai bun smartwatch – cum să îl alegi?
Software
Înainte a te orienta să cumperi un ceas inteligent trebuie să iei în considerare ce tip de telefon ai. Și asta pentru că majoritatea ceasurilor inteligente trebuie conectate la un telefon mobil dacă vrei să le utilizezi toate funcțiile din dotare.
Luând asta în considerare, e recomandat că dacă ai un telefon cu sistem de operare iOS – să te orientezi spre ceasuri Apple; iar dacă telefonul tău este Android – să te orientezi spre ceasuri compatibile cu acest sistem de operare.
Baterie
Bateria e una din cele mai mari minusuri ale ceasurilor inteligente. Dar dacă ne-am obișnuit să ne încărcăm telefoanele o dată la o zi/două, cred că un device în plus conectat la priză nu ne încurcă foarte tare.
Modelele de ceasuri apărute mai recent, vin în plus cu moduri care îți permit să oprești funcțiile care consumă cel mai mult bateria și te lasă să folosești ceasul cu funcțiile sale basic. Acest fapt îi conferă ceasului o durată mai mare de utilizare până la următoarea încărcare a bateriei.
Număr de funcții
Pe lângă datoria rudimentară de a indica ora și data, ceasurile inteligente de pe piață vin cu un număr destul de ridicat de aplicații. Aici pot intra funcții precum cea de Fitness-tracker, GPS, mesaje, calculator, agendă, notificări de la aplicații, mail, Wi-fi, microfon, compas, cronometru, rezistența la apă, jocuri etc.
Recomandarea mea pentru ati achizitiona cel mai bun smartwatch este sa ai in vedere fiecare aspect enumerat mai sus ca sa te bucuri pe deplin de funcționalitatea sa. Dacă te interesează doar funcțiile Fitness spre exemplu, sunt variante mult mai ieftine pe piață pentru așa ceva.
Design
Atunci când alegem un ceas clasic, pe lângă marcă, ne uităm în mod deosebit la design-ul său. Ceasurile inteligente nu fac rabat de al acest aspect. E important să alegi un model care să-și placă și să-ți facă placere să-l porți. Nu uita însă, că design-ul unui astfel de ceas se schimbă destul de rapid de la an la an, și e puțin probabil să rămână la modă pentru foarte mult timp.
Nu pierde din vedere, că smartwatch-ul nu este substituentul unui ceas clasic, deci nu te aștepta să te țină o veșnicie precum o face un ceas clasic de calitate. Fiind un gadget, e foarte probabil să rămână în urmă cu tehnologia pe care o deține și compatibilitatea lui la telefon să nu mai facă față, sau pur și simplu să se strice din varii motive.
back to menu ↑Recomandări
Dacă stai bine cu bugetul și vrei să te bucuri la maxim de toate funcțiile unui ceas inteligent și să fii în pas cu tehnologia, îți recomand să arunci un ochi peste următoarele modele:
Apple Watch 2 cu carcasa din aluminiu space grey
Apple Watch 2 este cu siguranță varianta îmbunătățită a predecesorului său, dar asta vine și cu un cost destul de piperat.
A fost lansat de curând pe piață, și promite multe. Mulți admit că e unul dintre vârfurile de gamă existente pe piață. Producătorii au făcut această versiune să fie rezistentă la apă până la 50m adâncime, ceea ce îi aduce un plus foarte mare.
Are un procesor dual-core și ecran de 42 mm. Vine cu GPS încorporat care poate înregistra distanța, viteza și ritumul pașilor tăi, fără a fi nevoie să porți iPhone-ul cu tine. Pentru partea de Fitness, vine cu o mulțime de aplicații potrivite pentru orice situație.
Ecranul e foarte sensibl la zgârieturi, deci e recomandat să cumperi o folie de protecție. Din punct de vedere al calității, ecranul este de două ori mai luminos decât al predecesorul său.
Apple Watch 1, dual-core
Apple Watch 1 este unul dintre cele mai comercializate și lăudate modele de pe piață. Vine cu un procesor Dual Core care perimite utilizarea rapidă a aplicațiilor. Printre cele mai de bază aplicații ale sale este cea de fitness. Todoată, aici găsești diverse funcții pentru măsurarea antrenamentelor, monitorizarea pașilor, a caloriilor și a sănătății prin ritmul cardiac. Îl poți conecta la wifi și bluetooth și poți asculta cu ușurință muzică în timp ce faci sport.
Are o memorie de 8GB, din care îți vor rămâne practic vreo 2 GB pentru utilizare (poze, muzică) și un ecran de 1,53″.
Un minus al acestui smartwatch este faptul că nu a fost conceput să fie rezistent la apă. Totodată, dimensiunea lui este de 42 cm (se adresează bărbaților) nu îți va permite să răspunzi prea ușor la mesaje pentru că e greu de tastat pe el, însă vei avea posibilitatea de a răspunde vocal datorită microfonului integrat.
Ceas Smartwatch Samsung Gear S3
Dacă vei căuta un model de ceas inteligent bun cu sistem de operare Android, Samsung Gear s3 este un candidat destul de serios. Inițial îți lasă impresia de ceas premium adevărat, însă cu o simplă rotire de ecran te alegi cu un smarwatch elegant și de toată frumusețea.
Capacitatea de stocare este de 4GB și o memorie RAM de 0,75 GB. Procesorul este dual-core de 1GHz. Are GPS integrat și o mulțime de setări de monitorizare a activităților sport sau de zi cu zi.
Cea mai semnalată problemă la acest model, e bateria. Dacă îl ți tot timpul pornit cu setare Always on Display și îi folosești o bună parte din aplicații (apeluri telefonice, afișare ceas constant, notificări pentru apel, sms, whatsapp, etc) e foarte probabil să ți se termine bateria la el în decurs de o zi. Dar la fel de bine te poate ține bateria la el și 4 zile.