Cel mai bun blender pentru tine si familia ta
Mi-am achiziționat primul blender acum vreo 5 ani și trebuie să recunosc că nu m-aș mai putea lipsi de el. De ce zic asta? Pentru că realistic vorbind, m-a determinat să mânânc mult mai sănătos decât o făceam înainte. Prepar rapid supe creme, piure-uri, sosuri, smoothie-uri, aluat de clatite, etc.
Nu sunt o persoană foarte matinală și cu greu îmi fac timp pentru micul dejun. De multe ori îmi cumpăram in drum spre serviciu tot soiul de patiserii delicioase pline de carbohidrați, sau săream de tot peste prima masă. Blenderul însă m-a convins că nu e greu să prepar o masă rapid în timp ce îmi fac tabieturile de dimineață. Tai niște fructe, adaug un iaurt, cereale și în 2 minute micul meu dejun e gata și bun de luat cu mine în drum spre serviciu. Și acesta e doar un exemplu!
Atunci când vrei să cumperi un blender, este important să știi câte ceva despre el, ca atunci când citești specificațiile să știi exact la ce să te uiti și ce să urmărești. Ulterior, trebuie să îți stabilești niște criterii și să îți pot raspunde la aceste întrebări:
- Care e bugetul meu?
- La ce voi folosi preoponderent blenderul ca să știu ce putere trebuie să aibe?
- Cât de mult spațiu pot să îi aloc în bucătăria mea?
- Pentru câte persoane voi prepara?
Blenderele se adresează persoanelor cu un stil de viață dinamic, cărora le plac ustensilele de bucătărie ușor de folosit.
Mai jos vă voi prezenta tot ce trebuie să știți despre blendere și cum să cumpărați un blender bun pentru voi și familia voastră.
Blenderele se adresează persoanelor cu un stil de viață dinamic, cărora le plac ustensilele de bucătărie ușor de folosit.
Mai jos vă voi prezenta tot ce trebuie să știți despre blendere și cum să cumpărați un blender bun pentru voi și familia voastră.
Tipurile de blendere
Pe piață există două tipuri de blendere care deși au același mecanism (de mărunțire a alimentelor) pot fi folosite în modalități diferite și îți pot deservi în funcție de preferințe.
-
back to menu ↑
Blenderul clasic
Din fericire, pe piață găsești blendere concepute cu tot soiul de design-uri , combinații de modele și culori, menite să satisfacă preferințele consumatorilor și șă ușureze armonizarea lor în bucătăriile noastre.
Majoritatea au recipiente gradate fie din sticlă, fie din plastic. Cele mai căutate sunt cele din sticlă, pentru că sunt mai rezistente și sincer nu absorb atât de tare mirosurile precum cele din plastic.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont, este volumul vasului. Acesta variază între 0,7 și 2 litrii. Poți să alegi un model cu volum mediu, însă cele cu volum de 1,5 litrii deși sunt mai voluminoase ca spațiu, îți oferă șansa să prepari o cantitate mai mare de conținut pentu tine, famile sau prieteni.
Materialul capacului este în mare parte cauciuc, iar acest fapt îți asigură o fixare eficientă a acestuia pe vasul blenderului. Forța cu care rulează blenderul pornit e destul de mare, și nu ai vrea să ai episoade neplacute și curățenii neplanificate în bucătărie, nu-i așa? Aproape toate modelele au capacele prevăzute cu un orificiu ce îți facilitează adăugarea ingredientelor.
Un blender prezintă 2 sau 4 lame de tăiere, cu forme diferite care ajută la mărunțirea alimentului. Nu am gasit diferențe majore în folosirea celor două tipuri. Cele cu două lame sunt cele mai uzuale și eu zic că își fac foarte bine treaba.
back to menu ↑
Puterea motorului
Ca și în cazul oricărui electrocasnic, puterea motorului este unul dintre elementele cheie la care ne uitam atunci când vrem să facem o achiziție. În cazul blenderelor, puterea motorului variază între 300-2250W. Dacă vreți cel mai bun blender, eu vă recomand să vă orientați spre cele cu o putere de peste 700W. Un blender de 1000W ar fi ideal pentru tine dacă vrei să pisezi gheață sau chiar să macini cafea, iar cele de până în 500W îți sunt suficiente dacă vrei să prepari preponderent sosuri, frișcă sau mixuri de legume și fructe mai moi. Dacă vrei ceva mai extravagant, s-ar putea să ți se pară chiar amuzat dar poți să găsești și blendere profesionale cu 4,3 cai putere.
Poti să găsești blendere cu mai multe trepte de viteză de la 3 la 14 și unele sunt prevăzute chiar și cu funcție Turbo sau Pulse. În cazul în care nu îl folosești pentru scopuri foarte precise în care îți e necesar un control strict al vitezei, eu zic că dacă ai în jur de 5 viteze e suficient să obții rezultate foarte bune.
-
back to menu ↑
Blenderul vertical sau blenderul de mână
Blenderul vertical este conceput să fie ușor manevrabil având în vedere că mărunțirea alimentelor se face manual și nu în mod automat ca în cazul celui clasic.
Este practic varianta mai fiabilă a blenderului clasic. Datorită dimensiunilor sale mici, blenderul vertical poate fi depozitat și chiar transportat cu ușurință. Este un instrument versatil și un economizator de spațiu. Deci dacă consideri că în bucătăria ta un blender clasic ar fi deja prea mult și nu ai mai avea spațiu deloc, atunci blenderul vertical e ceea ce ai nevoie. Îl poți depozita într-un dulap, în sertar sau cămară.
Poate fi manevrat cu ușurință și îți oferă posibilitatea de a mixa cu el direct în oalele de pe foc pentru supe calde sau în vase de diverse dimensiuni, preparate precum frișca, untul, maioneza, dressinguri pentru salate, sosuri, milkshake-uri, humus, alimente păstoase sau mâncăruri pentru bebeluși. În schimb v-a fi mai greu să obții smoothie-urile pe care le-ai putea avea cu un blender clasic.
În plus de toate, grație structurii sale îl poți curăța foarte ușor. Este prevăzut cu un picior din oțel inoxidabil detașabil și de regulă vine la pachet cu diverse accesorii precum paletă de tel. La capătul său are amplasat un cuțit cu lamă dublă care este acoperit de un capac de plastic pentru o protecție eficientă.
Dacă vrei să alegi cel mai bun blender vertical, este bine să te orientezi spre cele care au o putere a motorului de 700W. La acest nivel poți fără nici o problemă să îl utilizezi pentru tocat, mărunțit, bătut ouă, frișcă, pasat cartofi sau alte legume.
back to menu ↑Recomandările noastre
În cazul blenderelor de mână, cel mai ieftin blender ajunge undeva la aprox. 80 LEI iar de aici prețurile pot urca până la aprox. 400 LEI, dar depinde de numărul de accesorii cu care vine în pachet.
Îți prezint mai jos, câteva din blenderele verticale bune care s-ar putea încadra într-un buget rezonabil și în preferințele tale.
Blender Scarlett HB42F21
Acest blender de mână este perfect pentru cei care își petrec cea mai mare parte a timpului în bucătărie experimentând rețete noi. Vă permite să-l plasați în pahare și vase, eliminând necesitatea transferării lichidelor dintr-un recipient în altul. Are o putere a motorului de 750 W și două trepte de viteză + funcție Turbo cu care e capabil chiar să spargă gheața.
Minusuri: Dacă îl utilizezi la putere maximă sau Turbo, ai putea să simți că îți trepidează în mână, asta cel mai probabil datorită faptului că motorul e prea puternic pentru un instrument atât de mic.
Îl găsești la un preț de până în 100 de lei. Un blender ieftin zic eu, pentru ceea ce îți oferă.
Mixer vertical Philips Avance Collection HR1674/90
Gama de blendere performante de la Philips Avance Collection este una dintre cele mai reușite. Acest blender are un motor puternic de 800W care poate acționa fără probleme orice tip de accesoriu. În pachet, ai inclus un mixer cu tel dublu cu care poți pregăti chiar și aluaturi; și un tocător XL (1000 ml) cu care poți tăia cantități mari de carne, plante aromatice, nuci, brânză, ciocolată și ceapă.
Cuțitul are învelisul din titan și este de șase ori mai dur decât un cuțit obișnuit din oțel inoxidabil, iar apărătoarea lui este concepută după o tehnologie modernă care garantează lipsa stropirii sau murdăririi în timpul amestecării și o circulație optimă a alimentelor și performanță în amestecare.
Dacă îți dorești un blender clasic, poți să te orientezi spre următoarele modele:
Blender Heinner Master Collection HBL-1000XMC
Acest blender face parte din noua gamă de produse Heinner Master Collection promovate de chef Cătălin Scărlătescu. Vine cu o putere de 1000 W și e capabil să sfarme gheață, nuci și alte alimente dure. Iți oferă 5 trepte de viteză (Mixare,maruntire, lichefiere, amestecare sau piure) + o funcție Pulse (Turbo). Blenderul Heinner Master Collection HBL-1000XMC este armonizat cu un ecran LCD care îți permite să setezi timpul necesar fiecărei operațiuni. Volumul este destul de generos, de 1,5 litrii, înălțimea lui e de 42 cm iar cablul său are o lungim de 83 cm.
Minusuri: Aș zice că e destul de zgomotos, însă e greu sincer să găsești un blender care să nu fie așa. Iar cele mai silențioase, desigur costă ceva mai mult. Un alt aspect ar fi că vasul său de sticlă are undeva la 2 kg și e destul de greu de manevrat dacă îl speli manual și nu la mașina de spălat vase.
Ca și raport calitate / preț, este o alegere foarte bună. Este un blender relativ ieftin, prețul de achiziție fiind undeva la 200 Lei.
Blender Star-Light Toro
Este clar unul din cele mai căutat blendere de la noi. La un preț foarte bun, de aprox. 150-200 de lei, iți oferă cam tot ce ai nevoie de la un blender ieftin și bun. Motorul este de 1000 W, vas încăpător de sticlă cu o capacitate de 1,5 L și funcție Turbo. Cablul are o lungime de 1,2 m, ceea ce e mai mult decât rezonabil.
Blenderul Star-Light Toro are control digital și indicatori luminoși colorați în jurul tuturor butoanelor, ceea ce îi conferă un design plăcut. Iar cele 5 trepte de viteză sunt mai mult decât suficiente.
Minusuri: Unii utilizatori au întâmpinat probleme, după o lungă folosință, cu sistemul de fixare al cănii pe partea fixă a motorului și asta cauzează scurgeri de lichid. Dar asta depinde mult și de cum îl îngrijești și utilizezi. Totodată, s-ar putea să semnalezi faptul că lamele sale nu îți mărunțesc și omogenizează corespunzător unele alimente mai tari și atunci ar avea nevoie de puțin ajutor manual sau să adaugi un lichid.
Blender Philips Avance Collection HR3655/00
Dacă îți dorești un blender profesional acesta e opțiunea ideală pentru tine, iar prețul de achiziție se învârte în jurul sumei de 500 de lei. Aparține unei mărci deja consacrate în lumea electrocasnicelor – Philips, și însușește caracteristici care nu te vor dezamăgii: motor puternic de 1400 W cu două viteze și funcție Turbo, vas din sticlă de 2 l pentru aportul zilnic de substanțe nutritive, tehnologie de procesare ProBlend 6 3D, program presetat pentru smoothie-uri, pana la 35000 rpm pentru procesare mai fină și ai 2 cani înalte suplimentare pentru savurarea sucurilor în mișcare.
Minusuri: Este destul de gălăgios și s-ar putea să întâmpini probleme chiar și cu motorul de 1400W, în mărunțirea fină a unor alimente precum sfecla, țelina, alune sau semințe.
Blender Electrolux ESB7300S
Acest blender performant se va ridica la nivelul așteptărilor tale chiar și cu o putere de 900 W. Bolul de sticlă termorezistent și gradat de 1.65 l va permite să mixati alimente mari și cantități mari de compoziție. Lamele sale sunt din titan și asigură o amestecare foarte fină iar finisajele sunt din inox. Lungimea cablului este de 1,2 m.
Minusuri: Deși se demontează complet (inclusiv lamele, care la alte blendere nu le poti scoate), s-ar putea să întâmpini dificultăți în reasamblarea lui din pricina unei garnituri care se potrivește mai dificil și a faptului ca lamele sunt foarte ascuțite și trebuie asamblate cu deosebită atenție. Un alt aspect, e faptul că recipientul e destul de mare, și e puțin inconfortabil să îl utilizezi pentru o singură persoană.