Cum să alegi cel mai bun fier de călcat?

 

Alegerea celui mai bun fier de calcat pentru casa ta

 

        Călcatul hainelor poate reprezenta o activitate neplăcută, însă ştim bine că este necesară. În acest caz, fierul de călcat a devenit indispensabil în gospodăria fiecăruia dintre noi.

        Istoria acestui electrocasnic începe cu mult timp în urmă şi odată cu evoluţia tehnologiei, fierul de călcat a devenit din ce în ce mai modern în aşa fel încât călcarea hainelor să fie un proces cat mai rapid si uşor de realizat, fără să ne dea bătăi de cap.

        Sunt numeroase modele pe piaţă şi multe altele urmează să mai apară, astfel mai ramane doar să ţii cont de preferinţele şi bugetul tău atunci când vrei să achiziţionezi un fier de călcat. Însă pentru a face alegerea corectă, trebuie să fii informat cu privire la ce specificaţii definesc acest electrocasnic drept calitativ. Dacă eşti în cautarea celui mai bun raport calitatepreţ, te invit să citeşti în continuare.

Principalele specificaţii la care trebuie sa fim atenţi în căutarea unui fier de călcat sunt:

 • talpa fierului de călcat (materialul din care este fabricată)
 • jetul de aburi
 • puterea exprimată în Watt
 • funcţii adiţionale

Ţinând cont de cele de mai sus, mai rămâne doar să îţi stabileşti un buget pe care eşti dispus săl aloci acestei achiziţii.

Tipuri de tălpi

        O talpă a cărei înveliş este dintrun matrial de calitate reprezintă criteriul cel mai important la care trebuie să fii atent când eşti în cautarea unui fier de călcat bun, deoarece intră în contact direct cu hainele pe care vrei să le calci. Astfel, avem:

 • talpă din ceramică – este recunoscută şi apreciată pentru rezistenţa sa la temperature mari şi şocuri de diferite intensităţi.
 • talpă din teflon – spre deosebire de cea din ceramică are nevoie de o ingrijire mai atentă deoarece se poate zgâria mai uşor. În schimb, nu se va lipi de materiale atunci când calci.
 • talpă din inox – calitatea acestui material nu este foarte mare, fiarele de călcat cu talpă din inox fiind mai ieftine decât cele din alte material. Din această cauză există riscul mai mare de a se lipi de material, de a lăsa pe haine scame şi praf, iar in unele cazuri chiar poate să decoloreze hainele fabricate dintrun material mai sensibil.
 • talpă ultragliss – având posibilitatea de a fi confecţionată din diferite învelişuri, are ca particularitate importantă faptul că asigură o alunecare foarte uşoară pe haine.
 • talpă Steamglide – este o talpă foarte calitativă a cărei producţie aparţine brandului Philips şi este recunoscută pentru rezistenţa mare împotriva zgârieturilor, pentru uşurinţa cu care se întreţine, dar şi pentru faptul că alunecă uşor pe orice tip de material.

 

back to menu ↑

Jetul de aburi

         Este important să analizezi şi acest criteriu, fiind al doilea ca importanţă după invelişul tălpii fierului de călcat deoarece uşurează semnificativ procesul de călcare a hainelor şi în funcţie de acesta chiar şi cele ma dificile cute pot fi eliminate. În funcţie de necesităţile tale, trebuie sa ai în vedere urmatoarele:

 • numărul, poziţionarea şi dimensiunea găurilor este foarte importantă deoarece în funcţie de acestea jetul de aburi poate fi mai puternic şi poate pătrunde mai bine în material, facând călcarea hainelor dintrun material rigid foarte uşoară şi rapidă. Acesta este cazul fiarelor de călcat ce dispun de găuri mai multe şi mari ca dimensiune.
 • puterea aburului contează în a face diferenţa dintre un jet de aburi obişnuit sau unul puternic ce asigură călcarea rapidă a hainelor. Astfel, un fier de călcat considerat bun trebuie să aibă un debit al jetului de aburi de peste 80 grame/minut. Pentru cutele cele mai dificil de eliminat, unele fiare de călcat beneficiază de un buton suplimentar ce elibearează un jet de aburi al cărui debit este cuprins între 150 şi 250 grame/minut, în cazul în care debitul obişnuit al aparatului nu este sufficient.

 

back to menu ↑

Puterea fierului de călcat

      Este exprimată in Watt şi de aceasta depinde timpul de încălzire al fierului de călcat până la temperatuta maximă. O încălzire cât mai rapidă este avantajoasă pentru timpul tău atunci când te grăbeşti. Fiarele de călcat bune au o putere ce porneşte de la 2000 W şi ajung pâna la 3200. În acest interval, cele mai avantajoase fiare de călcat ca raport calitatepreţ sunt cele de aproximativ 2400 W.

       Bineînţeles, un fier de călcat cu o putere mai mare va consuma mai multă energie, dar va fi şi mai scump. Indiferent de puterea pe care o are aparatul, mereu trebuie sa fii atent sa alegi temperatura potrivita materialului pe care urmează să îl calci pentru că această hotărâre stabileşte si eficienţa cu care îţi calci hainele.

 

back to menu ↑

Recomandările noastre

 

Fier de calcat Philips EasySpeed Plus GC2048/30

        Pentru început, vorbim de modelul de la Philips EasySpeed Plus GC2048/30 care pentru preţul de 160 de lei reprezintă, în opinia cumpărătorilor, un raport calitate-preţ idea

l pentru cei care au un buget mai mic. Acest fier de călcat are tot ce îi trebuie ca să beneficiezi de o călcare a hainelor fără probleme. Jetul de aburi este variabil în aşa fel încat ai cantitatea o

ptimă de 30 g/minut pentru a indepărta orice cută, dar şi de 120 g/minut ca să te asiguri că scapi şi de cele mai dificile. Beneficiază de un sistem anti-picurare, de un glisor anti-calcar pentru îndepărtarea calcarului de pe fier, dar şi de o talpă ceramică de înaltă calitate ce asigură o alunecare uşoară pe haine. Alte avantaje precum jetul de aburi vertical, funcţia de auto-oprire şi puterea de până la 2300W pentru un debit constant de aburi transformă acest model de la Philips intr-unul foarte popular în rândul cumpărătorilor.

 

Fier de calcat Philips Azur Performer GC  3802/20

       Modelul de la Philips, Azur Performer GC3802/20 este următorul pe listă la preţul de 186 de lei, care combină avantajele cu un preţ prietenos buzunarului tău.  Astfel, fierul de călcat nu este complicat ca design şi are o greutate optimă astfel încât călcarea hainelor să nu fie un process obositor.  Puterea de 2400 W asigură un jet constant de aburi care poate fi reglabil de la 40 g/minut până la 140 g/minut pentru eliminarea cutelor cele mai dificile. Rezistenţa sa în timp este sesizată de cumpărători datorită sistemului Double Active Calc care asigură curăţarea aparatului din interior de calcar.

         De menţionat este şi talpa de înaltă calitate, Steam Glide, uşor de curăţat ce permite fierului o alunecare uşoară pe orice tip de material. De asemenea,, vârful ascuţit iţi va fi de mare ajutor între nasturi sau în cazul cutelor. Concluzia de final a cumpărătorilor este ca raportul calitate-preţ cu care vine acest produs nu i-a dezamăgit.

 

Fier de calcat Bosch Sensixx’x DA30 TDA3026110

         Modelul de la Bosch, Sensixx’x DA30 TDA3026110 vine la preţul de 234 de lei si promite un raport calitate-preţ excellent. Este foarte apreciat pentru că este un aparat performant în faţa căruia nicio cută nu-i stă în cale datorită tălpii Ceranium Glisee multidirecţională şi a jetului de aburi puternic de 160 g/minut. Cu o putere de 2600 W, aparatul iţi promite o călcare a hainelor ireproşabilă. Alături de funcţia de autocurăţare, antipicurare şi pulverizare acest fier de călcat nu te va dezamăgi.

     Este de luat în seama si vârful ascuţit ce permite călcarea hainelor în zone greu accesibile, dar şi funcţia de siguranţa, auto-oprire, în caz că este uitat pornit. În final, unii cumpărătorii spun că un rezervor mai mare de 0,32 litri ar fi fost mai potrivit deoarece intr-o sesiune mai lungă de călcat haine, va fi nevoie să mai adaugi apă.

 

Fier de calcat fara fir Tefal FreeMove FV9970

       Recomandarea cea mai populară la preţul de 350 de lei este modelul Tefal FreeMove FV9970. Este un aparat de călcat modern prin faptul că nu are fir şi manevrabilitatea acestuia

este mult mai uşoară. Talpa are multe orificii de diferite dimensiuni, astfel călcarea unor cute dificile nu va fi o problemă. Puterea acestui model este de 2600 W, o putere ideala pentru cerinţele oricărui cumparător şi dispune de alte funcţii suplimentare precum oprire automată, o măsură de siguranţa în caz că lai uitat pornit, dar şi călcarea pe verticală. Majoritatea cumparătorilor sunt foarte mulţumiţi de acest model prin uşurinţa şi rapiditatea cu care termină de călcat hainele. Unii mai puţin obişnuiţi cu acest sistem fără fir sunt de parere că
încărcarea aparatului este un efort în plus atunci cănd sunt multe rufe de călcat. În final, acest model continuă să fie cumparat de cei care au aşteptări mari de la un fier de călcat.

 

Fier de calcat Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640

        La preţul de 475 de lei, modelul Tefal Ultimate AntiCalc FV9640 este cel mai performant model recomandat din această listă. Este foarte bine lăudat pentru talpa sa Autoclean ce

asigură o alunecare de lungă durată şi distribuirea uniformă a aburilor, dar şi pentru funcţia anticalcar. Acesta promite chiar şi descompunerea petelor în aburi şi gaz.

       Jetul de aburi variază de la 50 g/minut pentru o călcare uşoară până la 200 g/minut pentru a elimina orice cută dificil de călcat. Poţi apela la călcarea verticală doar atunci când e vorba de cele mai fine ţesături. Acesta se opreşte după 30 de secunde dacă nu a fost folosit cât timp a fost ţinut pe orizontală si dupa 8 minute când este neatins pe verticală. Puterea de 2600 W iţi oferă siguranţa că hainele tale vor arăta impecabil după călcare. Este foarte apreciat pentru că datorită lui poţi călca foarte bine orice tip de ţesătură. În acest caz mai rămâne doar să achiziţionezi fierul de călcat ca să te bucuri de cele mai bune rezultate la tine acasă.

  

 

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
cel mai bun fier de calcat
Author Rating
51star1star1star1star1star

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

X
- Enter Your Location -
- or -
Login/Register access is temporary disabled
Skip to toolbar