Sfaturi să-ti alegi cea mai bună mașină de spălat
Mașina de spălat este categoric o necesitate în orice locuință. Pur și simplu ne face viața mai ușoară și este o tragedie când ni se strică cea din dotare. Ai nevoie de o mașină de spălat care să-ți curețe hainele foarte bine, să te țină câțiva ani buni și dacă se poate să fie la un preț rezonabil. Prețurile acestora pot varia între 400 și 8000 lei.
Dacă ai deja un buget în minte, citește mai jos tot ce trebuie să știi in momentul achizitionarii celei mai bune mașini de spălat rufe.
Tipurile de mașini de spălat
În funcție de modul de alimentare cu rufe, vei găsi mașini de spălat rufe cu încărcare verticală și cu încărcare frontală.
Mașina de spălat cu încărcare verticală este cea mai buna opțiune daca stai mai rău cu spațiul. Unul din dezavantajele acestui tip e faptul că are cuva destul de adâncă. Dacă îți rămân șosete pe fundul cuvei și ai nevoie de un clește ca să ajungi la ele, eu zic să te orientezi spre o mașină de spălat cu încărcare frontală. Cuva este totuși mai încăpătoare și centrifugarea foarte rapidă, scurtând astfel timpul de uscare al hainelor. Utilizează mai puțin curent electric și apă decât mașinile de spălat frontale.
Mașina de spălat cu încărcare frontală este ușor mai scumpă decât concurenta sa de pe piață, și se pare că cele mai de bune modele ar spăla mult mai bine decât multe dintre vârfurile de gamă din cele cu încărcare verticală. Consumă mai multă apă ce-i drept, dar centrifughează foarte bine și rapid. Motiv pentru care multe mașini ajung să trepideze destul de serios.
Ce să urmărești atunci când cumperi o mașină de spălat rufe
Dimensiunea – Majoriatea mașinilor de spălat au în jur de 70 cm lățime. Cu cât capacitatea cuvei este mai mare, cu atât dimensiunea lor crește. Nu uita însă, că e bine ca mașina de spălat nu trebuie să intre la fix în spațiul alocat ei, ci trebuie să păstrezi o distanță de câțiva centimetrii în laterale. Dacă centrifugarea e mai puternică e bine să aibă puțin spațiu de manevră.
Zgomot – Dacă amplasamentul său e într-o zonă apropiată de dormitor, e bine să te orientezi spre o mașină de spălat care nu produce un zgomot atât de mare – precum cele de 75 dB.
Capacitatea cuvei – Este unul dintre aspectele pe care eu le consider cele mai importante. De preferat este să speli cât mai multe haine într-o singură tură de spălat, nu? În felul acesta faci economie la detergent, curent electric, apă și timp. Dacă ai o familie numeroasă este bine să te orientezi pentru o capacitate a cuvei cât mai mare, de aproximativ 10kg.
Iar dacă mașina de spălat are o capacitate de aproximativ 6 kg, este bine să ai în vedere faptul că nu îți vor încăpea foarte multe haine și v-a trebui să speli mai des, iar dacă o încarci prea tare, s-ar putea să te alegi cu o curea de distribuție ruptă sau motorul stricat.
Caracteristici – Cu cât mașina de spălat are mai multe funcții cu atât este mai performantă și desigur mai scumpă. Dar până la urmă și performanța și calitatea vin cu un cost.
Multe dintre mașinile de spălat cu tehnologii noi vin în ajutorul nostru cu caracteristici precum:
- Cicluri de înaltă presiune care curăță rapid hainele în aproape jumătate din timpul de spălare al unei mașini de spălat rufe cu tehnologie medie de spălare.
- Tehnologie de reducere a vibrațiilor – astfel că vecinii de sub tine nu îți vor bate la ușă pentru o reclamație dacă vrei să bagi la spălat după ora 10 seara.
- Display pentru diferite funcții – afișajul ajută destul de mult în selectarea unui program de spălat cu caracteristici tot mai specifice pentru tipul de haine. Poate fi de asemenea util să aveți o mașină de spălat cu un afișaj clar care vă arată setarea actuală și durata de tip rămasă la ciclul de spălare curent.
- Sistem de diagnosticare inteligentă a problemelor
- Funcții Smart – unele mașini de spălat pot fi conectate prin intermediul unei aplicații chiar și la telefonul mobil în vederea monitorizării spălării, al timpului de spălare rămas sau pentru alte funcții.
- Cântărirea automată a rufelor
Bugetul – Un buget mai mic nu înseamnă neapărat că o să te alegi cu o mașină de spălat rufe mai puțin performantă care spală rufele mai slab, însă vei avea mai puține funcții la ea cu care să jonglezi. Cea mai ieftină mașină de spălat cu încărcare frontală o găsești începând de la 800-900 de lei iar cea mai scumpă ajunge și până la 8000 lei. Dacă nu cauți extravaganțe, dar vrei totuși vrei să mergi la sigur, îți recomand să te orientezi spre o variantă de mijloc. Adică undeva între 1000-2000 lei.
Clasa energetică – Sistemul UE de etichetare a energiei clasifică mașinile de spălat de la A +++ până la A, cele cu grade mai mari fiind mai eficiente. Fiecare clasă conține o gamă de eficiență, astfel încât o mașină de spălat A +++ poate fi ușor mai eficientă decât o altă mașină de spălat.
Totodată, fiecare etichetă conține de asemenea, și o cifră a consumului de energie al mașinii de spălat, raportat la kWh / an și al consumului de apă în litri pe an. Căutați mașina cu cea mai mică cifră.
Viteza de centrifugare – Măsoară practic numărul de rotații pe minut. În general, cu cât viteza de centrifugare este mai mare, cu atât mai uscate vor fi hainele la finalul programului de spălat. Caută o mașină de spălat cu 1.400 rpm sau 1.600 rpm pentru a avea cea mai bună performanță.
back to menu ↑
Recomandări
Masina de spalat rufe Samsung WW80J5345MW/LE
Acest model vine cu o tehnologie foarte utilă și anume cea de ECO Bubble. Ce înseamna asta? Adică are în interior un generator de bule care dizolvă detergentul și apoi injectează aer pentru un plus de spumă. Această spumă ajunge mai bine în țesăturile hainelor și le spală mai bine chiar și la temperatură mai scăzută a apei.Are o viteză de centrifugare de 1400 rpm, mai mult decât suficient zic eu iar la final hainele sunt aproape uscate. Însă ține cont că la așa viteză, și trepidațiile sunt destul de intense iar durata ei de viață scade. Totodată acest lucru o face să fie destul de gălăgioasă.Cuva este foarte încăpătoare la capacitatea ei de 8 kg. Are afișaj electronic cu leduri albastre și poți selecta cu ușurință dintre cele 10 programe de spălare cu durată între 15 minute sau 3 ore, și poți vedea timpul de spălare rămas. Cu mențiunea că cel mai scurt program nu are și stoarcere. Deci va trebui selectat separat.Prețul de achiziție e undeva la 1300 de lei, destul de potrivit pentru un raport calitate/preț.
Masina de spalat rufe Bosch WAT28460BY
Dacă vreo calitate germană, își recomand această mașină de spălat rufe Bosh. Mașina este silențioasă la cei 49dB din timpul spălării și 74dB din timpul centrifugării de 1400 rpm. Bosch WAT28460BY corespunde clasei energetice A+++. Printre funcțiile speciale ale acesteia se numără: ActiveWater Plus: sistem pentru controlul eficient al consumului de apă, cu trepte multiple de detectare a încărcăturii, VarioDrum: spălare delicată și eficientă a țesăturilor; AntiVibration Design; Sertar detergent cu autocurățare; cântărirea automată a rufelor.
Masina de spalat rufe Samsung WF70F5E5U4X/LE
Din punct de vedere al design-ului consider că merită multe plusuri. Chiar arată foarte bine și pe deasupra vine cu multe caracteristici care îți merită banii. Spală foarte bine și silențios (54dB) și centrifughează la fel de bine (74dB). Are funcție de EcoBubble și vine cu 15 programe de spălare cu posibilitate de reglare a turației motorului. Capacitatea ei este de 7kg iar una dintre funcțiile sale îți permite să setezi durata timpului de spălare în trepte de 15 până la 60 de minute.