Cum să alegem cel mai bun aragaz?

De ce trebuie sa tinem cont atunci cand ne cumparam un aragaz

Adevărul este că atunci când trebuie să alegi un aragaz bun pentru casa ta, nu e o decizie tocmai ușoară, mai ales că investiția e destul de consistentă iar aragazul îl vei păstra probabil pentru cel puțin 10 ani.

Tocmai de aceea, este important să iei în considerare toate aspectele și să fii sigur că în funcție de bugetul tău, te alegi cu cel mai bun aragaz de pe piață. Pentru asta, îti propun să afli în continuare, tot ce trebuie să știi despre aragaze.

Există două aspecte principale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când stabilești ce tip de aragaz este cel mai potrivit pentru casa ta:

– ce sursă de combustibil va folosi aragazul tău?

– cum se va potrivi aragazul în bucătărie? (ca spațiu și design)

Tipurile de alimentare la aragaze

Pot spune că ai trei opțiuni pentru a alege cel mai bun aragaz în funție de tipul de combustibil, dar alegerea poate fi limitată dacă nu ai deja un cuplaj de gaz în bucătărie.

 

Alimentarea cu gaz

Gazul este alegerea primară a combustibilului pentru aragaze. Costul său scăzut și disponibilitatea fac o alegere evidentă pentru majoritatea consumatorilor urbani. Multi dintre noi, am avut ara(gaz) de când ne știm, pentru că a fost una dintre cele mai populare opțiuni de foarte multi ani încoace. Știm foarte bine cum funționează, suntem obișnuiți cu reglarea și temperatura flăcării și ne place că aceasta se mulează de multe ori pe dimeniunea vasului, încălzindu-l simetric.

Pentru ca  poți vedea flacăra pe un astfel de aragaz, ai  un indiciu vizual constant cu privire la cât de fierbinte este arzătorul.

De amintit, este faptul că aragazele cu alimentare pe gaz pot și puțin mai greu de curățat, datorită formei lor. Sunt mai multe părți pe care trebuie să le îndepărtezi și pe care să le cureți individual.

back to menu ↑

Electric

Aragazele electrice sunt populare deoarece au o estetică frumoasă, elegantă și sunt foarte ușor de curățat însă sunt foarte vulnerabile la zgârieturi fine. Încălzirea este ceva mai uniformă decât la aragazele clasice iar adaptarea temperaturii se face puțin mai lent.

Dacă nu ai deja alimentarea cu gaz în bucătărie, o gamă electrică va fi cea mai ușoară opțiune și va costa mai puțin pentru a o instala.

 

back to menu ↑

Inducție

Acest mod de alimentare este unul mai modern și este creat de așa manieră să îți confere o siguranță mai ridicată decât în cazul celorlalte două variante, însă prețul este pe măsură!

Grație faptului că suprafața plitei reacționează doar la materialul specific al vaselor de gătit (cu bază magnetică, semnalate de regulă cu simbolul în spirală) elimini orice pericol de accidentare iar suprafața se curăță extrem de ușor.

 

back to menu ↑

Tipurile de aragaze în funcție de design

Dacă vrei să obții o bucătărie modernă și stai bine cu bugetul, poți oricând opta pentru a achiziționa un cuptor separat pe care îl poți încorpora într-un mobilier de bucătărie și o plită electrică pe care la fel, o poți încorpora într-un blat al mobilierului. Ceva similar cu ce mai vezi in emisiunile de cooking de la televiziunile de profil. Estetic vei avea ceva mai deosebit.

 

 

back to menu ↑

Ce să urmărești ca să te alegi cu un aragaz ieftin și bun?

 

  1. Costul – Este unul dintre aspectele principale la care ne uităm când facem orice achiziție. Întâi de toate trebuie să stabilim un buget aproximativ, cu care putem să jonglăm în funcție de modelul care ne va atrage. Desigur, cu toții vrem să rămânem cu impresia că am facut un târg bun. Motiv pentru care îți propun să urmărești promoțiile din magazine, sunt perioade în care poți prinde produse foarte bune la prețuri reduse cu câteva sute de lei. Alege cateva produse favorite și selectează opțiunea de notificare. Sunt multe site-uri care te pot înștiința când produsul dorit are o reducere. În cazul aragazelor, pregătește-te să dispui de un preț de pornire de aproximativ 900-1000 lei, asta dacă vrei un produs de calitate.

 

  1. Dimensiunea – este desigur un alt aspect important. Dacă bucătăria ta nu este foarte încăpătoare, trebuie să urmărești aragazele cu dimensiuni mai restrânse (lxLxA – 50 x 85 x 50) , iar dacă îți place mult să gătești și dispui de spațiu, pot opta pentru un model mai mare (lxLxA 85 x 90 x 60), cu mai mult spațiu pentru cuptor, rafturi pentru mai multe tăvi și un număr mai mare de plite.

 

  1. Caracteristicile cuptorului – Dacă ești mare amator sa gatesti la cuptor si iti place sa faci prăjituri atunci îți recomand să cauți unul cu cât mai multe opțiuni. E util un cuptor cu timer pentru coacere, cu iluminare, cu gril, rotisor sau cu funcție de autocurățare.

 

  1. Numărul de arzătoare și dimensiunea lor – Cele mai comune aragaze au 4 arzătoare: 1 arzător mare (2.9 – 3,3 kW), 1 arzător mic (1kW) și 2 medii (1,9 – 2 kW). Dar poți găsi și cu 2 arzătoare mari spre exemplu sau cu 5 la număr.

 

  1. Tipul grătarului – l-am inclus pentru ca eu cred că are un rol important și el. Din experiență zic asta. Este recomandat să fie din material cat mai rezistent fiind expus o perioada indelungata de timp la temperaturi înalte. Grătarul trebuie să fie bine încadrat și gros, conferind siguranță  ca vasele de gatit nu se vor rasturna.

 

  1. Siguranța – în cazul alimentării pe gaz aceasta joacă un rol deosebit de important, deoarece dacă se stinge flacăra poți avea probleme serioase din cauza emisiilor de gaz din încăpere. Totodată, îți recomand să găsești un aragaz cu aprindere electrică. În felul acesta scapi de utilizarea chibritelor sau a brichetelor. În plus de asta o să vezi că îți prinde foarte bine când vrei să aprinzi cuptorul. În cazul alimentării electrice, plitele rămân fierbinți și roșii pentru o perioada mai lungă de timp și e foarte ușor produce accidente. Plitele cu inducție sunt cea mai sigură opțiune, pentru ca așa cum menționam anterior, reacționează termic doar la anumit tip de material și elimini riscul de ardere.

 

 

back to menu ↑

Alimentare electrică sau alimentare pe gaz?

Decizia poate fi una simplă în cazul în care nu aveți acces la o conductă de gaz, sau invers – dacă nu aveți acces la o priză de 220V în zonă.  Totodată, trebuie să luați în considerare ce tip de gătit preferați. Pentru coacere și preparate ușoare, specialiștii spun că alimentarea electrică este de preferat, pentru că temperatura cuptorului este mai uniformă, însă răcirea se face mult mai lent.

Pentru preparatele care necesită fierbere și prăjire, e mai recomandată o alimentare pe gaz deoarece aceasta permite un control mai strict al temperaturii iar arzătoarele se răcesc mult mai ușor.

Sau de ce nu să alegeți o combinație dintre cele două? Puteți opta pentru o plită cu alimentare pe gaz și un cuptor cu alimentare electrică.

back to menu ↑

 Alimentare electrică sau alimentare pe gaz?

Decizia poate fi una simplă în cazul în care nu aveți acces la o conductă de gaz, sau invers – dacă nu aveți acces la o priză de 220V în zonă.  Totodată, trebuie să luați în considerare ce tip de gătit preferați. Pentru coacere și preparate ușoare, specialiștii spun că alimentarea electrică este de preferat, pentru că temperatura cuptorului este mai uniformă, însă răcirea se face mult mai lent.

Pentru preparatele care necesită fierbere și prăjire, e mai recomandată o alimentare pe gaz deoarece aceasta permite un control mai strict al temperaturii iar arzătoarele se răcesc mult mai ușor.

Sau de ce nu să alegeți o combinație dintre cele două? Puteți opta pentru o plită cu alimentare pe gaz și un cuptor cu alimentare electrică.

[/wpsm_box]

 

 

back to menu ↑

Recomandările noastre

Aragaz Whirlpool ACMK 6121/IX

Este o alegere bună pentru un raport calitate/preț. Îmbină foarte bine varianta de alimentare cu gaz pentru plită și electrică pentru cuptor. Astfel, poți obține preparate reușite cu un control bun al temperaturii de fierbere și prajire, dar și o coacere uniformă. Mai mult decât atât, cuptorul de 59 litrii vine încorporat cu timer (ceea ce îți permite foarte ușor să setezi timpul de coacere), iluminare și funcție cu abur pentru autocurățare.

Arzătoarele sunt în număr de 4 și beneficiază de aprindere electrică. Un aspect interesant e faptul că vin marcate cu un mod de asistare la gătit. Adică te ajută să setezi intensitatea flăcării în funcție de cele 6 funcții de gătire: încalzire, gătire la foc mic, saute, rumenire. Dezavantajos e însă faptul că ochiul mare e în partea stângă și cel mic e în dreapta. E cam invers decât suntem obișnuiti la aragazele clasice.

Materialele utilizate sunt de foarte bună calitate, de altfel Whirlpool sunt consacrați pentru calitatea produselor lor. Pereții cuportului nu se înging foarte tare atunci când acesta este pornit.

 

 

Aragaz Beko CSG52110DX

Cu acest aragaz te poți încadra într-un buget de 1000 de lei. Iar funcțiile cu care vine sunt extraordinare. Alimentarea se face cu gaz, și la cupor și la plită. Design-ul său este unul plăcut, materiale sunt din inox și cei care l-au utilizat au semnalat faptul că sunt destul de subțiri și nu sunt printre cele mai rezistente.  Aprinderea este electrică iar cuptorul are funcție de timer, gril, rotisor și iluminare.  Dimensiunile sale sunt de 85 x 50 x 60, deci nu e un cuptor de mici dimensiuni. În plus, are un spațiu de depozitare sub cuptor care e foarte util pentru tăvi sau tigăi.

 

Aragaz Hansa FCCX58210

Dacă te uiți după un aragaz electric, acest model e demn de luat în seamă. Încălzirea se face desigur mult mai lent decât în cazul unui aragaz cu plită pe gaz. Producătorii spun că la acest aragaz cuptorul cu convecție se încălzește la o temperatură de 150 °C în decurs de 4 minute, adică cu 20% mai rapid decât intervalul standard de încălzire. Are funcție gril, rotisor și este extrem de spațios, având o capacitate de 66 litrii ușor de utilizat pentru vasele de dimensiuni mari. Arzătoarele sunt 4 la număr: 2 mici(1,2 kW), 1 mare (1.1 – 2 kW)și 1 normal (0.8 – 1.7 kW).Aragazul are dimensiunile de   85 x 50 x 60 și  vine accesorizat cu o tavă plată și o tavă adâncă. Are chiar și funcții de decongelare și nu mai puțin de 8 funcții de gătire.

 

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
aragaz
Author Rating
51star1star1star1star1star

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

X
- Enter Your Location -
- or -
Login/Register access is temporary disabled
Skip to toolbar