Cum alegem cel mai bun aspirator cu sau fara sac pentru casa ta?

Idei pentru ati alege cel mai bun aspirator

 

Cred că veți fi de acord cu mine, cu faptul că aspiratorul este un electrocasnic indispensabil oricărei locuințe. Iar într-un secol al vitezei, e clar că trebuie să ne înconjurăm de tehnologie eficientă care să ne facă viața mai ușoară, iar timpul pe care îl alocăm treburilor casnice să se reducă considerabil.

Un aspirator bun ne scutește de o grămadă de bătăi de cap iar alegerea lui nu trebuie făcută la întâmplare. Din fericire, piața ne oferă o gamă variată de modele din care putem să-l alegem inteligent pe cel potrivit nevoilor și posibilităților noastre financiare.

 

 

Aspecte de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un aspirator

Indiferent de bugetul tău, ca să nu ajungi să regreți alegerea facută atunci când îți cumperi un aspirator nou, îți recomand să ții cont de următoarele aspecte, pe care ai să le găsești elaborate ceva mai jos: tipul de aspirator (cu sac sau fără), aspiratoare cu filtrare prin apă, puterea de aspirare, clasa energetică, filtrul HEPA (high-efficiency particulate arrestance), nivelul de zgomot, accesoriile care îl însoțesc, lungimea cablului și nu în ultimul rând, gândiți-vă și cui i se adresează, astfel încât utilizarea lui să nu fie o corvoadă pentru persoana care îl manevrează.

 

Întâi de toate, trebuie să te decizi ce tip de aspirator vrei să achiziționezi. În funcție de modalitatea de colectare a prafului, mai jos ți-am pregătit o scurtă listă cu tipurile de aspiratoarele pe care le poți găsi.

back to menu ↑

Aspirator cu sac

Acest tip de aspirator prezintă un sac din material textil sau hârtie (în funcție de model) ca și recipient de colectare a prafului și a mizeriei.

Aspiratoarele cu saci din material textil sunt printre cele mai vechi tipuri apărute și au fost cele mai folosite, însă sincer nu vor fi prima mea alegere. Am avut acest tip de aspirator pe vremea când locuiam cu ai mei, și efectiv aveam oroare de momentul în care știam ca sacul era plin și trebuia curățat, pentru că te umpli de praf din cap până în picioare. Avantajele lui sunt însă faptul că sacul e reutilizabil după curățare, îl poți spăla la mașina de spălat și nu reprezintă un cost în plus, precum sacii de hartie.  Aceștia trebuie schimbați cu unii noi, cam la o lună jumătate (depinde de suprafața casei și de cât de des aspiri) iar costul uni sac e aprox. 10 lei. E într-adevăr un cost în plus, dar mi se pare ok avand în vedere efortul scutit si faptul ca sacul este un filtru in sine. Un alt avantaj e că sunt relativ ușor de găsit pe piață și sunt mult mai igienici.

 

back to menu ↑

Aspirator fără sac

În această categorie poți să gasești:

  • aspiratoare cu recipient de plastic – Practic, toate mizeriile sunt adunate într-un recipient pe care apoi poți să-l detașezi ușor, îl golești la gunoi și opțional îl limpezești. Am întâlnit persoane care întâmpină și aici probleme cu golirea recipientului, având în vedere că tot praful adunat trebuie scuturat într-o pungă de gunoi. Și ce-i drept, nu e o operațiune ușoară fie că o desfășori pe balcon sau afară lângă tomberon.
  • aspiratoare cu filtru de apă – sunt bazate pe o tehnologie relativ nouă, care promite să stocheze mai eficient praful aspirat și să mențină sau îmbunătățească calitatea aerului din încăpere. Sunt însă destul de voluminoase, apa trebuie schimbată foarte des, dacă vrei sa-l păstrezi igienic și trebuie să ai grijă să nu verși pe langă atunci când o arunci.
  • aspiratoare cu spălare – spre deosebire de cele cu filtru de apă, au o funcție în plus. Aceea de a igieniza pardoseliile sau covoarele prin spălare cu apă și detergent. Sunt cam greoaie și ele, însă vă pot scuti de drumuri la curățătoria de covoare.

 

back to menu ↑

Puterea de aspirare

În primul rând, nu faceți confuzie între puterea motorului (variază între 350 și 1500 wați (W) , în funcție de model) și puterea de absorbție (ajunge până la 350 wați). Doar pentru că numărul de wați al puterii motorului e ridicat nu înseamnă că aspiratorul `trage bine`, ci mai degrabă că va consuma mai mult curent.   Încercați astfel să căutați la specificațiile produsului valorile puterii de aspirație. Aceasta este de fapt cea care face diferența în calitatea aspiratorului tău.

Vă sfătuiesc să vă uitați atent la eticheta aspiratorului. Acolo veți vedea pentru ce tip de suprafețe este aspiratorul potrivit (covoare, pardoseli) și performanța lui pe o scară de la A la G, unde A este maximum.  Pe aceiasi etichetă, marcat cu benzi colorate veți găsi clasa de eficiență energetică care este rezultatul consumului de energie la care se adaugă performanța de curățare  pe suprafețe dure și covoare.

Aspitatoare verticale

Acestea de regulă sunt prevăzute cu baterii și sunt fiabile spațiilor mici datorită mobilității lor extraordinare. În plus, scapi de cablurile lungi ale aspiratoarelor obișnuite, pe care trebuie să le târâi după tine prin casă iar colectarea mizeriei se face în cuve din plastic. Designul lor îți sare în ajutor dacă ai probleme cu spate, însă având în vedere că sunt mult mai costisitoare decât aspiratoarele clasice, te sfătuiesc să nu scapi din vedere faptul că și cele din urmă sunt prevăzute cu țevi extensibile care nu te obligă să stai aplecat când aspiri.

Aspiratoare robot

Reprezintă noua generație de aspiratoare si asta il claseaza in topul preferintelor mele ca fiind cel mai bun aspirator. Tehnologia lor îți permite luxul de a face rabat aproape total de la operațiunea de aspirat prin casă. Sunt capabile să aspire singure întreaga casă fără a fi nevoie să le supraveghezi, datorită senzorilor de navigare în jurul obstacolelor, camerei video încorporate și a mecanismului de deplasare. Ți se pretează, doar dacă ai o casă relativ modernă, fără prea multe cabluri pe jos, covoare și praguri la uși. Da, și dacă stai binișor cu bugetul.

Filtrul HEPA

Are rolul de a împiedica răspândirea alergenilor, a prafului și a părului de animale aspirat. Este cel mai bun sistem de filtru utilizat la aspiratoare și se spune că reușește să rețină 99,9% din particulele de praf cu dimensiuni de peste 0,3 microni.

 

Nivelul de zgomot

Vă recomand să alegeți unul cu nivelul de decibeli între 60 – 70 decibeli. Cele de 80 dB mi se par deja prea zgomotoase (sunt cam de 4 ori mai zgomotoase decât cele de 60 dB), iar dacă vă vine să aspirați în afara programului de liniște precum o fac eu uneori, să știți că vecinii voștrii nu vor fi prea mulțumiți.

 

Nu uita de următoarele aspecte:

Multe aspiratoare au furtunul din plastic simplu care nu rezista la solicitări atunci când aspiri şi chiar când îl depozitezi, motiv pentru care de-a lungul anilor, eu am avut ceva bătăi de cap încercând să cârpesc cu scoth astfel de furtune. Din fericire, multe dintre generaţiile noi au furtunul dintr-un soi de plastic cauciucat şi cu o inserţie metalică de-a lungul său. Sunt cele mai bune.

Tipurile de duze și perii furnizate alături de aparat în sine, îți fac viața mai ușoară atunci când încerci să periezi covoarele împânzite de păr de animale, să aspiri zonele alea înguste dintre dulapuri, colțurile ușilor sau calorifere. Duzele pentru tapițerie sunt de mare ajutor dacă ai de aspirat firmituri sau praf depus în muchiile canapelelor.

Lungimea cablului de alimentare este un aspect demn de urmărit deoarece e destul de incomod să ai un cablu scurt care să te împiedice să-ți faci treaba și pe care să-l tot urmărești ca nu care cumva să-l scoți accidental din priză. Totodată, sistemul de reținere și eliberare al cablului trebuie să fie ușor de manevrat. Am avut vreo două aspiratoare la care acesta funcționa deficitar și mă chinuiam ceva să adun cablul și să îl depozitez fără să se încurce.

 

 

Produse recomandate

După ce am studiat puțin piața, în funcție de raportul calitate  – preț îți pot recomanda următoarele modele de aspiratoare:

 

Aspirator fara sac Samsung VCC44E0S3B

Este un tip de aspirator fără sac, iar dacă reușești să îl prinzi la ofertă, eu zic că e o afacere bună. Prețul lui e undeva la vreo ± 300 LEI.

Plusurile lui ar fi că aspira destul de bine, are o putere mare de aspirare, este ușor de întreținut având în vedere că sacii nu vor fi o bătaie de cap pentru tine.  Cablul este destul de lung și îți oferă o rază de operare de 9 m.

Minusurile acestui model sunt faptul că nu ai opțiunea de a modifica debitul de tragere după bunul plac, însă nu văd să fie asta un mare impediment pentru că el e deja setat din fabrică cu o forță de sucțiune foarte bună. Acest lucru însă te poate incomoda dacă ai covoare subțiri care ți se pot lipi de perie când aspiri.  Totodată, trebuie remarcat și faptul că nu vine cu foarte multe accesorii.

 

Aspirator cu sac Samsung VCC52E5V36

Dacă vrei un tip de aspirator cu sac, eu zic că acest model e o afacere destul de bună.  Ce îmi place tare la acest aspirator, e faptul că vine cu un filtru

 

Cyclon. Aspiratoarele cu această tehnologie au un recipient separat de plastic, în care se adună mare parte din mizeriile aspirate, datorită unui sistem de canale circulare ce  formează cicloni turbionari.  Filtrul Cyclon este foarte folositor, pentru că este ușor de golit și spălat după fiecare folosință, iar sacul de hârtie din interior nu trebuie schimbat atât de des, dar ai ceva mai multă muncă cu el pentru că trebuie să-l cureți destul de des. Poate chiar și de două ori la o aspirare în toată casa.

Acest model are o putere de aspirare foarte bună, de 320W însă este destul de zgomotos având în vedere că are 85 dB.

 

 

Aspirator cu sac Philips Expert FC8721/09

Acest aspirator se adresează clienților puțin mai pretențioși. Prețul depășește 500 de lei, dar eu zic că merită investiția.

 

Are două trepte de absorbție, este foarte stabil iar duzele și periile din pachet îți sar foarte mult în ajutor, fiind potrivite pentru parhet, gresie, covoare  și zone înguste mai ales pentru că se pot rotii la 360 de grade. Este inclus în cea mai eficientă clasă energetică, clasa A cu un motor de numai 650W, silentios, economic, puternic, usor. Unde mai pui că are Filtru HEPA13 care purifică foarte bine aerul din încăpere iar mirosurile alea urâte care le simțeai la aspiratoarele vechi sunt de mult uitate.  Cablul este lung și îți oferă o rază de operare de 13 m iar zgomotul produs este sub 80dB.

Sper că nu te-am speriat foarte tare cu atâtea informații despre cum ar trebuii sa alegem cel mai bun aspirator – dar un om informat e un om puternic, nu?

 

Spor la cumparaturi!

Summary
Review Date
Reviewed Item
aspirator
Author Rating
51star1star1star1star1star

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

X
- Enter Your Location -
- or -
Login/Register access is temporary disabled
Skip to toolbar